Психодіагностичні методики для дітей із порушеннями зору: адаптація та модифікація

  • Тетяна Костенко Інститут спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України
Ключові слова: психодіагностика, методики, діти з порушеннями зору, модифікація, адаптація

Анотація

Висвітлено проблему діагностики дітей із порушеннями зору, що пов’язана зі специфікою підготовки діагностичного матеріалу індивідуально для кожної дитини залежно від зорового діагнозу. Визначено важливе значення адаптації (модифікації) діагностичного матеріалу в контексті якісного та ефективного навчання дітей із порушеннями зору як у спеціальних закладах так і загальноосвітніх з інклюзивною формою навчання. Проаналізовано стан діючих, стан розроблення та адаптації (модифікації) діагностичних методик в закладах освіти на сьогодні. Піднято питання розроблення єдиного переліку діагностичних методик обстеження дітей з різною патологією зору з відповідними вимогами та рекомендаціями. Запропоновано вимоги до стимульного матеріалу методик, до організації і проведення обстеження дітей із порушеннями зору, представлено пам’ятку особливостей зорового приймання при порушеннях зору, яку можна використовувати не лише при проведенні діагностики, а й під час написання висновків та рекомендацій.

Посилання

1. Ермаков В. П., Якунин Г. А. Основы тифлопедагогики: развитие, обучение и воспитание детей с нарушениями зрения / В . П. Ермаков, Г. А. Якунин. – М.: Владос, 2000. – 119 с.
2. Клопота Є. А. Особливості процесу інтеграції в суспільство осіб з глибокими порушеннями зору / Є. А. Клопота // Актуальні проблеми навчання та виховання людей з особливими потребами. – 2015. – № 12 (14). – с. 142–155.
3. Кобильченко В. В. Спеціальна психологія на сучасному історичному етапі: пошук власної наукової ідентичності // Журнал «Педагогіка і психологія». – 2016. – № 2. – с. 64–70.
4. Костенко Т. М. Розробка програми корекції розвитку з глибокими порушеннями зору : емоційно-вольова сфера / Проблеми сучасного підручника: зб. наук. праць / [ред.кол.; голов. ред. – О. М. Топузов]. К: Педагогічна думка. 2016. – вип.12. – с. 208–215.
5. Кульбіда С. В. Освіта ХХІ століття. Дефектологія. № 2. 2006. с. 54 – 56
Опубліковано
2020-02-03
Як цитувати
Костенко, Т. (2020). Психодіагностичні методики для дітей із порушеннями зору: адаптація та модифікація. Особлива дитина: навчання і виховання, 4(93), 60-67. https://doi.org/10.33189/ectu.v4i93.41