ЖЕСТОВИЙ ДВОМОВНИЙ ПIДХIД У ПРАКТИЦI СПЕЦIАЛЬНИХ ЗАКЛАДIВ УКРАЇНИ - Світлана Кульбіда (Особлива дитина: навчання і виховання, 2022)
Упродовж останніх п’ятнадцяти років міжнародні дослідження щодо позицій жестової двомовностів освіті глухих зростають. Українські дослідники відділу навчання жестової мови Інституту спеці-альної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка Національної академії педагогічних наук,Канадсько-Український Альянс залучені в спільний дослідницький процес. Аналітичну розвідкуприсвячено сучасному стану впровадження жестової двомовності в спеціальній освіті глухих осіб.Відбувається рух від застосування одномовного (усно-словесного підходу до визнання і застосу-вання позицій жестової двомовності в освіті глухих.Мета – визначення підходів навчання в діяльності спеціальних, ікклюзивних закладів для глухих учнів,представлення позицій жестової двомовності керівників, учителів жестової мови спеціальних закла-дів України для збільшення діалогу на означену тему. Методи – використано пошукову методологіюдослідження (Робсон, 2002), як спосіб знайти «що відбувається», «шукати нове розуміння». Осно-вні джерела даних включали: шістдесят анкет для тридцяти директорів, тридцяти вчителів жестовоїмови, тридцяти спеціальних закладів для глухих і зі зниженим слухом дітей, поглиблені інтерв’ю зучасниками анкетування. Дискурсивний аналіз застосовано до емпіричного матеріалу, щоб зрозу-міти нову практику жестового двомовного підходу вчителів жестової мови за останні десятиліття.У результатах проаналізовані шляхи підвищення ефективності білінгвального підходу в спеціаль-них закладах: вивчення предмета «Українська жестова мова» (УЖМ), професійне зростання вчи-теля жестової мови в рівнях кваліфікаційних категорій, організація курсів підвищення кваліфікації,підвищення якості викладання предмета, удосконалення програмного забезпечення, забезпеченнянавчально-методичною літературою, пропозиції щодо покращення якості вивчення та викладанняпредмета «УЖМ», наявність кабінету УЖМ, наявність педагогів з числа осіб з порушеннями слуху.Висновки вміщують позиції жестової двомовності, які формують передумови в зміні поглядів, ворганізації і діяльності спеціальних закладів для осіб з порушеннями слуху в Україні в контекстіоновленого розуміння ролі, місця і значення української жестової мови поряд зі словесною – укра-їнською мовою. Поступова перебудова організаційних основ професійної діяльності вчителя жес-тової мови, детермінованих новим формуванням розуміння білінгвальності, розроблення методикпредмета, рівнів професійної компетентності, відкриття кабінету УЖМ тощо. І хоч це перші кроки,вони стають відкритішими і поширеними для більшості сурдопедагогічної спільноти як чуючих, такі глухих педагогічних фахівців.