Особливості мотиваційної готовності в дітей у психологічній літературі - Ксенія БУЖИНЕЦЬКА (Особлива дитина: навчання і виховання, 2022)
У статті розкрито питання психологічної готовності дітей до навчання в школі. Метою статті є роз-криття питання психологічної готовності дошкільників з порушеннями когнітивного розвитку донавчання в школі та методики дослідження їх навчальної мотивації. У дослідженні, для досягненняпоставленої мети і розкриття тематики, були використані методи пошуку, аналізу, систематизації йузагальнення дослідженого матеріалу.Досліджено психологію мотивації XІХ та ХХ ст. Доведено, що в середині XІX ст. предмет, межі іспецифіка психології мотивації досліджувалися в контексті поведінкової психології, а вже в XX ст.сфера дослідження мотивації набуває ширших меж і фактично розподіляється між соціально-ког-нітивною психологією.Визначено провідну роль мотиваційної готовності, яка є визначальною в успішному навчанні й адапта-ції дитини до школи. Проаналізовано психолого-педагогічні дослідження з означеної проблематики.Ви-окремлено мотиви (зовнішні – отримання хорошої оцінки, підвищення свого престижу, уникнення непри-ємностей тощо і внутрішні – навчально-пізнавальні), які обумовлюють навчальну діяльність дошкільників.За допомогою експериментального тесту О. Венгера «Мотиваційна готовність» визначено орієн-тацію дошкільника на позитивне ставлення до школи, інтерес до процесу і змісту навчання дітейз порушеннями когнітивного розвитку. Виявлено, що готовність дитини до навчальної діяльностіхарактеризується її слабкою орієнтацією на позитивне ставлення до школи, низьким інтересом дозмісту і процесу навчання. Окреслено завдання, які спрямовані на подальше вивчення мотиваційноїготовності до навчання дошкільників з когнітивними порушеннями.Таким чином, проведене дослідження свідчить, що мотивація до навчання в дітей з когнітивнимипорушеннями не сформована. Готовність до навчальної діяльності характеризується слабкою орі-єнтацією дитини на позитивне ставлення до школи, низьким інтересом до змісту і процесу навчан-ня. Через порушення розвитку когнітивних процесів у дошкільників виникають труднощі в процесіпізнавальної і навчальної діяльності.