Особливості мотиваційної готовності в дітей у психологічній літературі - БУЖИНЕЦЬКА, Ксенія (Особлива дитина: навчання і виховання, 2022)
У статті розкрито питання психологічної готовності дітей до навчання в школі. Метою статті є роз- криття питання психологічної готовності дошкільників з порушеннями когнітивного розвитку до навчання в школі та методики дослідження їх навчальної мотивації. У дослідженні, для досягнення поставленої мети і розкриття тематики, були використані методи пошуку, аналізу, систематизації й узагальнення дослідженого матеріалу. Досліджено психологію мотивації XІХ та ХХ ст. Доведено, що в середині XІX ст. предмет, межі і специфіка психології мотивації досліджувалися в контексті поведінкової психології, а вже в XX ст. сфера дослідження мотивації набуває ширших меж і фактично розподіляється між соціально-ког- нітивною психологією. Визначено провідну роль мотиваційної готовності, яка є визначальною в успішному навчанні й адапта- ції дитини до школи. Проаналізовано психолого-педагогічні дослідження з означеної проблематики. Ви- окремлено мотиви (зовнішні – отримання хорошої оцінки, підвищення свого престижу, уникнення непри- ємностей тощо і внутрішні – навчально-пізнавальні), які обумовлюють навчальну діяльність дошкільників. За допомогою експериментального тесту О. Венгера «Мотиваційна готовність» визначено орієн- тацію дошкільника на позитивне ставлення до школи, інтерес до процесу і змісту навчання дітей з порушеннями когнітивного розвитку. Виявлено, що готовність дитини до навчальної діяльності характеризується її слабкою орієнтацією на позитивне ставлення до школи, низьким інтересом до змісту і процесу навчання. Окреслено завдання, які спрямовані на подальше вивчення мотиваційної готовності до навчання дошкільників з когнітивними порушеннями. Таким чином, проведене дослідження свідчить, що мотивація до навчання в дітей з когнітивними порушеннями не сформована. Готовність до навчальної діяльності характеризується слабкою орі- єнтацією дитини на позитивне ставлення до школи, низьким інтересом до змісту і процесу навчан- ня. Через порушення розвитку когнітивних процесів у дошкільників виникають труднощі в процесі пізнавальної і навчальної діяльності.