Жестовий двомовний підхід у практиці спеціальних закладів України - Кульбіда, Світлана (Особлива дитина: навчання і виховання, 2022)
Упродовж останніх п’ятнадцяти років міжнародні дослідження щодо позицій жестової двомовності в освіті глухих зростають. Українські дослідники відділу навчання жестової мови Інституту спеці- альної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка Національної академії педагогічних наук, Канадсько-Український Альянс залучені в спільний дослідницький процес. Аналітичну розвідку присвячено сучасному стану впровадження жестової двомовності в спеціальній освіті глухих осіб. Відбувається рух від застосування одномовного (усно-словесного підходу до визнання і застосу- вання позицій жестової двомовності в освіті глухих. Мета – визначення підходів навчання в діяльності спеціальних, ікклюзивних закладів для глухих учнів, представлення позицій жестової двомовності керівників, учителів жестової мови спеціальних закла- дів України для збільшення діалогу на означену тему. Методи – використано пошукову методологію дослідження (Робсон, 2002), як спосіб знайти «що відбувається», «шукати нове розуміння». Осно- вні джерела даних включали: шістдесят анкет для тридцяти директорів, тридцяти вчителів жестової мови, тридцяти спеціальних закладів для глухих і зі зниженим слухом дітей, поглиблені інтерв’ю з учасниками анкетування. Дискурсивний аналіз застосовано до емпіричного матеріалу, щоб зрозу- міти нову практику жестового двомовного підходу вчителів жестової мови за останні десятиліття. У результатах проаналізовані шляхи підвищення ефективності білінгвального підходу в спеціаль- них закладах: вивчення предмета «Українська жестова мова» (УЖМ), професійне зростання вчи- теля жестової мови в рівнях кваліфікаційних категорій, організація курсів підвищення кваліфікації, підвищення якості викладання предмета, удосконалення програмного забезпечення, забезпечення навчально-методичною літературою, пропозиції щодо покращення якості вивчення та викладання предмета «УЖМ», наявність кабінету УЖМ, наявність педагогів з числа осіб з порушеннями слуху. Висновки вміщують позиції жестової двомовності, які формують передумови в зміні поглядів, в організації і діяльності спеціальних закладів для осіб з порушеннями слуху в Україні в контексті оновленого розуміння ролі, місця і значення української жестової мови поряд зі словесною – укра- їнською мовою. Поступова перебудова організаційних основ професійної діяльності вчителя жес- тової мови, детермінованих новим формуванням розуміння білінгвальності, розроблення методик предмета, рівнів професійної компетентності, відкриття кабінету УЖМ тощо. І хоч це перші кроки, вони стають відкритішими і поширеними для більшості сурдопедагогічної спільноти як чуючих, так і глухих педагогічних фахівців.