Психічне здоров’я дітей з порушеннями зору в контексті інформатизації освітнього простору

  • Тетяна КОСТЕНКО Інститут спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України
  • Олег ЛЕГКИЙ Інститут спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України
Ключові слова: діти з порушенням зору, психічне здоров’я, освітній простір

Анотація

У статті розглядаються питання збереження психічного здоров’я дітей з порушеннями зору, процесу формування здоров’язбережувальних умінь та навичок, формування пізнавального інтересу до навколишнього світу, розвитку пізнавальних процесів, розвитку соціальної активності, формування предметних уявлень, уявлень дитини про своє фізичне «Я». Метою даної статті є висвітлення напрямків роботи з формування засад психічного здоров’я у дітей з порушеннями зору в процесі використання засобів інформатизації, ефективного використання освітнього простору, оволодіння прийомами збереження психічного здоров’я.

Стан психічного здоров’я, повноцінна життєдіяльність дитини з порушенням зору значною мірою залежать від збалансованості емоцій. Позитивні емоції забезпечують оптимальність перебігу психічних процесів (сприймання, пам’яті, уяви, мислення), поліпшують ефективність інтелектуальної діяльності та підвищують рівень активності особистості. Позитивний емоційний стан сприяє формуванню вольових процесів, від яких залежить успішна діяльність особистості, у тому числі й навчальна діяльність.

У процесі роботи нами використовувались практично орієнтовані завдання, спрямовані на вироблення навичок спілкування з оточуючими людьми, формування знань та вмінь, пов’язаних із власною поведінкою, та збереження психічного здоров’я у різних життєвих ситуаціях. Результатом роботи є вчасне створення сприятливих умов для психічного розвитку дитини з порушенням зору. Збереження психічного здоров’я учнів із порушенням зору є дотримання науково обґрунтованих психогігієнічних норм організації навчання школярів з урахуванням індивідуальних норм навантаження, здатність витримувати навчальне навантаження, не тільки зберігаючи стан повного душевного, тілесного та соціального добробуту, а й збільшуючи при цьому якість власного психічного здоров’я.

Посилання

Особлива дитина: навчання і виховання. С. 18-27
Опубліковано
2021-12-10
Як цитувати
КОСТЕНКО, Т., & ЛЕГКИЙ, О. (2021). Психічне здоров’я дітей з порушеннями зору в контексті інформатизації освітнього простору. Особлива дитина: навчання і виховання, 104(4), 58-68. https://doi.org/10.33189/ectu.v104i4.87